Φυτικά λάδια βάσης

Τι είναι τα λάδια βάσης ή βασικά έλαια και μία λίστα με αυτά τα λάδια, μαζί με τις ιδιότητές τους καθώς και τον τρόπο χρήση τους.

Ένα βασικό έλαιο είναι ηnουσία που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το αιθέριο έλαιο μέσα στο σώμα. Οιnόροι «βασικό έλαιο» και ελαιώδης φορέας, χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Τοnβασικό έλαιο δουλεύει ως όχημα των αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιούνται για ναnγίνει το μασάζ στο σώμα, στα μαλλιά, το κρανίο, το δέρμα και τα νύχια. Όλα ταnαιθέρια έλαια αναμιγνύονται μ’ έναν ελαιώδη φορέα.

Πιο κάτω αναφέρονται λάδιαnπου κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για ανάμιξη με αιθέρια έλαια, μαζί με τιςnιδιότητές τους καθώς και τον τρόπο χρήση τους.

  • Achilea oil (λάδι αχιλλέας). Παράγεται από τα άνθη του φυτού achillea millefolium. Είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια, βιταμίνες καιn ιχνοστοιχεία. Κατάλληλο για ευαίσθητα και λιπαρά δέρματα, τονωτικό τωνn μαλλιών και κατά των μελανών κηλίδων και πανάδων των χεριών και τουn προσώπου.
  • Almond oiln (huile d’ amandes, αμυγδαλέλαιο). Είναι ωχροκίτρινο λάδι χαρακτηριστικής οσμήςn αμυγδάλων και παραλαμβάνεται δια πιέσεως των καρπών. Το λάδι αμυγδάλωνn παραμένει καθαρό σε θερμοκρασία 10οC για τουλάχιστον 3 ώρες. Είναι λάδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιαn εσωτερική λήψη, για ελαφριά δυσκοιλιότητα παιδιών και εξωτερικώς γιαn μασάζ. Ευρέως χρησιμοποιείται ένα δεύτερης ποιότητας αμυγδαλέλαιο γιαn παρασκευή καλλυντικών. Το αρίστης ποιότητας για εσωτερική λήψη είναιn ακριβό, διότι η απόδοση των καρπών σε λάδι είναι περίπου 25%. Είναι βασικόn λάδι για την ανάμειξη αιθέριων ελαίων. Καλλυντικό για το πρόσωπο ωςn απαλυντικό. Περιέχει βιταμίνες E, F, B.n Είναι μαλακτικό, τρέφει και απαλύνει το δέρμα. Κατάλληλο για ξηρέςn επιδερμίδες, πρόσωπο και σώμα, ιδανικό για την αφαίρεση του μακιγιάζ.n Τρέφει και τονώνει τις βλεφαρίδες και τα νύχια. Στη φαρμακευτικήn βιομηχανία χρησιμοποιείται για τη διάλυση ουσιών που πρόκειται ναn χορηγηθούν με ενδομυϊκή ένεση.
  • Arachils oil (αραχιδέλαιο, φιστικέλαιο). Προέρχεται από τα αράπικα φιστίκια διαn πιέσεως. Έχει απαλό κίτρινο χρώμα και οσμή φιστικιών. Περιέχει πολύ ελαϊκόn οξύ και λινολεϊκό οξύ. Σε θερμοκρασία κάτω των 8οC πήζει και αυτό αποτελεί απόδειξη γνησιότητας. Χρησιμοποιείται στηνn φαρμακευτική, στην κοσμετολογία για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων,n κυρίως γαλακτωμάτων ντεμακιγιάζ, και στη ζαχαροπλαστική.
  • Arnica oil (λάδι άρνικας). Εξάγεται από το φυτό arnica Montana. Ιδανικό για εκχυμώσεις, μώλωπες, θλάσεις,n εξαρθρώσεις, αιματώματα.
  • Avocado oil (λάδι αβοκάντο). Εξάγεται από το φυτό avocado (τύπος αμερικάνικου αχλαδιού). Περιέχει κυρίως γλυκερίδια τουn ελαϊκού και λινολεϊκού οξέος καθώς και του παλμιτοελαϊκού οξέος. Περιέχειn επίσης φυτοστερόλες, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών A, D και E. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κοσμετολογία.n Έχει αποδειχθεί ότι οι κρέμες με avocado oiln δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα σε δερματοπάθειες, εκζέματα και εγκαύματα,n γι’ αυτό και τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν avocado oil. Συνιστάται για αφυδατωμένες επιδερμίδες καιn μετά την ηλιοθεραπεία. Είναι ιδανικό για ξηρά και ταλαιπωρημένα από βαφέςn και περμανάντ μαλλιά. Βοηθά επίσης στην αποφυγή ραγάδων κατά τηνn εγκυμοσύνη. Φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα, προστατευμένα από το φως δοχεία,n σε θερμοκρασία 15οC - 25οC.
  • Balsam oil (βαλσαμόλαδο). Εξάγεται από το φυτό hypericum perforatum. Είναι φυτό που απαντά στην ελληνική χλωρίδα. Ηn χρήση του βαλσαμόλαδου είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως επουλωτικού τωνn εγκαυμάτων.
  • Borrage seedn oil (huile de semens de bourrache, λάδι από σπέρματα μποράγκο). Προέρχεται από τα σπέρματα του φυτού μποράγκοn δια πιέσεως. Έχει έντονο κίτρινο χρώμα που μετά τον εξευγενισμό γίνεταιn ανοιχτόχρωμο. Αποτελείται από πολλά λιπαρά με κύριο το λινολεϊκό οξύ.n Περιέχει γλινολεϊκό οξύ και έχει σχέση με τη δράση των προσταγλανδινών.n Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία με θεαματικά αποτελέσματα σε εκζέματαn και δερματίτιδες.
  • Calendula oil (λάδι καλέντουλας). Εξάγεται από το φυτό calendula officinalis. Κύρια συστατικά του είναι τα φλαβονοειδή, ταn καροτενοειδή και οι σαπωνίνες, στα οποία οφείλεται η αντιφλεγμονώδης,n στυπτική και τονωτική δράση σε ήπιους δερματικούς ερεθισμούς, εγκαύματαn και κοκκινίλες. Χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική.
  • Chamomile oil (λάδι χαμομηλιού). Εξάγεται από τα άνθη του φυτού matricaria chamomilla (χαμομήλι). Περιέχει αιθέρια έλαια και ένα δραστικό συστατικό τοn χαμοζουλένιο στο οποίο οφείλονται οι αντιφλογιστικές και απαλυντικές τουn ιδιότητες.
  • Carrot oil (καροτέλαιο). Παράγεται από το φυτό daucus carrota (καρότο). Είναι πλούσιο κυρίως σε προβιταμίνηn Α. Συνιστάται ως λάδι μασάζ για την περιοχή γύρω από το λαιμό, για τηνn ανάπτυξη των βλεφαρίδων, για τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια καιn στα αντηλιακά προϊόντα για μαύρισμα.
  • Castor oiln (huile de ricin, καστορέλαιο). Παράγεται από το σπέρμα του φυτού ricinus communis, δια πιέσεως. Περιέχει 80% τριγλυκερίδια τουn ρινολεϊκού οξέος. Είναι σχεδόν άχροο και χρησιμοποιείται για μάτια,n βλεφαρίδες, ψαλίδα μαλλιών, νύχια και στην κοσμετολογία. Στη φαρμακευτικήn χρησιμοποιείται ως ελαφρό υπακτικό και διευκολυντικό σε δόσεις 15ml εφάπαξ. Σε θερμοκρασία 0οC παραμένει διαυγές. Αποστειρώνεται στους 150οC για 1 ώρα. Φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα δοχείαn και μακριά από το φως.
  • Cotton seedn oil (huile de gossypium, βαμβακέλαιο). Παράγεται δι’ εκθλίψεως ή δι’ εκχυλίσεώς του απόn τους καρπούς του φυτού gossypium hirsutum. Ωχροκίτρινο λάδι, σχεδόν άοσμο, αποστειρώνεται σε 150οC επί μία ώρα χωρίς διάσπαση. Φυλάσσεται σε καλάn κλεισμένα δοχεία και μακριά από το φως. Σε θερμοκρασία κάτω των 10οC η στερεά λιπαρή φάση διαχωρίζεται από την ελαιώδη. Χρησιμοποιείταιn στη φαρμακευτική, στην κοσμετολογία και στη μαγειρική.
  • Currant seedn oil (huile de semens den cassis, λάδι σπερμάτων ριβησίου). Παράγεται από την έκθλιψη των σπερμάτων τουn φυτού ribes nigrum. Είναι ένα λάδι με έντονο κίτρινο χρώμα. Τοn εξευγενισμένο (refined)n έχει φωτεινότερο χρώμα και περιέχει λιπαρά οξέα με μεγάλη περιεκτικότηταn γλινολεϊκού οξέος που σχετίζεται με τις προσταγλανδίνες. Χρησιμοποιείταιn στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία, όπου έχει συγκεκριμένη δράση σεn διάφορες δερματολογικές παρασκευές.
  • Eviningn primrose oil (huile d’ anagre, λάδι σπερμάτων οινοθήρας). Εξάγεται δια της πιέσεως των καρπών του φυτού oenothereae (νυχτολούλουδο).n Έχει έντονο κίτρινο χρώμα. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κοσμετολογία καιn έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε δερματοπάθειες. Επίσης έχει αναπλαστικέςn ιδιότητες και είναι ιδανικό για κουρασμένες επιδερμίδες. Χρησιμοποιείταιn για την περιοχή γύρω από τα μάτια.
  • Hazelnut oiln (huile de noisette, λάδι φουντουκιού). Παρασκευάζεται δια συνθλίψεως καρπώνn φουντουκιού. Έχει χαρακτηριστική οσμή φουντουκιού και χρώμα χρυσοκίτρινο.n Περιέχει αρκετά λιπαρά οξέα με κύριο το ελαϊκό οξύ. Είναι λάδι βρώσιμο γιαn υγιεινή διατροφή, ενώ χρησιμοποιείται και στην παραγωγή καλλυντικών.
  • Jojoba oil (λάδι τζοτζόμπα). Παραλαμβάνεται από τους καρπούς του φυτού jojoba και είναι κίτρινου χρώματος. Περιέχει μεγάληn ποσότητα γαδολενικού οξέος (65% - 85%), καθώς και ελαϊκό και παλμιτικόn οξύ. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στον τομέα παρασκευής καλλυντικών. Είναιn κατάλληλο για κάθε τύπο δέματος, διατηρεί την ελαστικότητα και την υγρασίαn της επιδερμίδας και εμποδίζει τη δημιουργία ρυτίδων. Χρησιμοποιείταιn επίσης στα μαλλιά ως αντιπιτυριδικός παράγοντας.
  • Laurrier oiln (huile de laurier, δαφνέλαιο). Το δαφνέλαιο περιέχεται σε ποσοστό 25% στουςn καρπούς του φυτού laurus nobilis. Είναι υψηλούn ιξώδους λάδι, με βαθύ πράσινο χρώμα και χαρακτηριστική οσμή.n Χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικώς, στη θεραπεία τριχόπτωσης και πιτυρίασης.n Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές και εσωτερικώς ως εμμηναγωγό.n Στην κοσμετολογία έχει μεγάλη χρήση στα σαμπουάν για τα μαλλιά. Τρέφει,n δυναμώνει και αναζωογονεί τα μαλλιά.
  • Linseed oiln (huile de lin, λάδι σπερμάτων λινού). Είναι το γνωστό λινέλαιο. Εξάγεται δια της πιέσεως των καρπών του φυτού linum usitassimmum. Είναι λάδι καστανοκίτρινου χρώματος προς τοn πρασινοκίτρινο. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα λινολενικού οξέος και το ιξώδεςn του αυξάνει όταν εκτίθεται στον αέρα. Το κεκαθαρμένο χρησιμοποιείται ωςn υπακτικό και διευκολυντικό σε δόσεις 15ml – 30ml.n Η χρήση του όμως είναι περιορισμένη λόγω άσχημης γεύσης.
  • Macadamia nutn oil (huile de macadamia, λάδι καρύδας macadamia). Προέρχεται από τους καρπούς του φυτού macadamia terrifolia. Το λάδι αυτό πολλές φορές αντικαθιστά το λάδι mink. Χρησιμοποιείται για μασάζ και προστίθεται στηn σύνθεση πολλών καλλυντικών, αντηλιακών κυρίως. Στη δερματολογίαn χρησιμοποιείται για παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων ως βάση κρέμας. Η πιοn συχνή χρήση του είναι σκευάσματα για το μαύρισμα στον ήλιο και περιποίησηn για ξηρά δέρματα, καθώς και για μασάζ.
  • Peach kerneln oil (huile de noyaux de pecher, ροδακινέλαιο). Εξάγεται από τους πυρήνες των ροδάκινων διαn πιέσεως. Οι πυρήνες των ροδάκινων περιέχουν 32% - 45% λάδι. Λαμβάνεται διαn της πιέσεως και στη συνέχεια εξευγενίζεται. Έχει φωτεινό κίτρινο χρώμα καιn ελαφρά γλυκιά γεύση. Περιέχει αρκετά λιπαρά οξέα και κυρίως ολεϊκό οξύ.n Χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών, για ντεμακιγιάζ ματιών καιn προσώπου και σε διάφορες φαρμακοτεχνικές παρασκευές.
  • Poppy seedn oil (huile de oeillette, λάδι σπερμάτων παπαρούνας). Εξάγεται δια πιέσεως από τα σπέρματα τηςn παπαρούνας (papaver somniferum). Έχει ωχροκίτρινο χρώμα, αλλά εάν εκτεθεί στονn αέρα σχηματίζει λεπτή μεμβράνη. Το εξευγενισμένο χρησιμοποιείται στηn μαγειρική. Επίσης, χρησιμοποιείται στην κατασκευή χρωμάτων, βερνικιών καιn σαπουνιών.
  • Rappe seed oil (λάδι σπερμάτων κράμβης). Προέρχεται από τα σπέρματα της κράμβης (brasica rappa). Απαιτείται ειδική προστασία κατά τη φύλαξήn του. Αποθηκεύεται κυρίως σε ανοξείδωτα δοχεία. Είναι το γνωστό canola oil. Είναι πλούσιο σε ερουρικό οξύ. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη γιαn την παρασκευή μαργαρινών, καθώς και στην κοσμετολογία.
  • Sesame oiln (huile de sesame, σησαμόλαδο). Παράγεται δια πιέσεως των καρπών του φυτού sesamun indicum. Έχει καφέ χρώμα. Παράγεται επίσης και δι’n εκχυλίσεως. Περιέχει πολλά λιπαρά οξέα και λόγω της περιεχόμενης σησαμόληςn έχει δράση αναστολέα της οξείδωσης. Απορροφά τις UV ακτίνες και χρησιμοποιείται ως προστατευτικόn αντηλιακό, καθώς επίσης και στη βιομηχανία τροφίμων.
  • Soya oiln (huile de froit de soja, σογιέλαιο). Εξάγεται δια πιέσεως των σπερμάτων του φυτού soya (glycine soja).n Έχει χρώμα ωχροκίτρινο με χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Αποστειρώνεται σεn 150οCn για μία ώρα. Μπορεί να ληφθείn εσωτερικά, αλλά απαιτείται προσοχή στη χορήγηση σε πάσχοντες από ηπατικάn νοσήματα, υπερλιπιδαιμία και γαστρικό έλκος.
  • Walnut oiln (huile de noix de noyer, καρυδέλαιο). Προέρχεταιn δια πιέσεως του καρπού του καρυδιού. Έχει ελαφρά κίτρινο χρώμα πουn ορισμένες φορές φτάνει να γίνεται έντονα σκούρο (εξαρτάται από τη χρωστικήn των καρπών). Περιέχει αρκετά λιπαρά οξέα με βάση το λινολεϊκό οξύ. Είναιn βρώσιμο, χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία, καθώς και στην παραγωγήn μαλακών σαπουνιών. Τονωτικό για τα μαλλιά.
  • Wheat germn oil (huile de ble, σιτέλαιο). Παρασκευάζεται από τη φύτρα του σίτου διαn συμπιέσεως και ακολούθως εξευγενίζεται. Περιέχει σημαντική ποσότηταn τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε) και έχει χρώμα ελαφρώς κίτρινο. Περιέχει μείγμαn από περισσότερα των επτά λιπαρών οξέων. Είναι λάδι που μπορεί να ληφθείn εσωτερικώς χωρίς παρενέργειες. Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία και ωςn συμπλήρωμα διατροφής μέσα σε μαλακές κάψουλες. Λόγω της βιταμίνης Ε πουn περιέχει προστατεύει την επιδερμίδα από το πρόωρο γήρας.

Περισσότερα άρθρα

Αποθήκευση των αιθέριων ελαίων
Πώς πρέπει να αποθηκεύονται τα αιθέρια έλαια.
Διαβάστε
Λάδια μασάζ για το πρόσωπο
Μασάζ με αιθέρια έλαια για την περιποίηση του προσώπου.
Διαβάστε
Τονωτικές λοσιόν για το πρόσωπο
Μάθετε να ετοιμάζετε τονωτικές λοσιόν για το πρόσωπό σας, με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων.
Διαβάστε
Συνταγές για το πρόσωπο σε ατμόλουτρα
Μάθετε να κάνετε ατμόλουτρα ανάλογα με τον τύπο δέρματος του προσώπου σας, με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων.
Διαβάστε
Συνταγές για το πρόσωπο σε μάσκες
Μάθετε να ετοιμάζετε μάσκες για το πρόσωπό σας, με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων.
Διαβάστε
Συνταγές για το πρόσωπο σε λάδια
Μάθετε να ετοιμάζετε λάδια ανάλογα με τον τύπο δέρματος του προσώπου σας, με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων.
Διαβάστε
Συνταγές για τα μαλλιά - μάσκες
Μάθετε να ετοιμάζετε διαφόρων ειδών μάσκες για τα μαλλιά με τη χρήση αιθέριων ελαίων.
Διαβάστε
Συνταγές για τα μαλλιά
Δείτε ποιά έλαια ταιριάζουν σε κάθε τύπο μαλλιών.
Διαβάστε
Συνταγές για το σώμα σε λουτρά
Ετοιμάστε λουτρά για το σώμα και άλατα με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων.
Διαβάστε
Copyright © 2014-2020 BeautyArt.gr. All Rights Reserved
Κατασκεύη Ιστοσελίδων AtMedia.gr